ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018

«Καταιγιστικές» δηλώσεις του Δ. Γιαννακόπουλου για Ευρωλίγκα και FIBAΑμέσως μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε για όλα όσα αφορούν τον Παναθηναϊκό Superfoods αυτή τη στιγμή, τον “πόλεμο” με την Ευρωλίγκα και την “μετακόμιση” στο Basketball Champions League και οι δηλώσεις του ήταν πολύ ενδιαφέρουσες.

Λίγες ώρες μετά τη νέα ανακοίνωση της Ευρωλίγκας και αμέσως μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της FIBA, ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού Superfoods μίλησε στα ΜΜΕ και ήταν άκρως αποκαλυπτικός για το μέλλον της ομάδας και την πιθανή αποχώρηση από την Ευρωλίγκα.

Αρχικά λοιπόν, ο κ. Γιαννακόπουλος δήλωσε: «Όταν ξέρεις ότι ένα μοντέλο έχει αποτύχει, οφείλεις απέναντι στα 2,5 – 3 εκατομμύρια Παναθηναϊκούς που υπάρχουν, να εξετάζεις κάθε δυνατή εκδοχή ώστε να μπορεί ο Παναθηναϊκός να συμμετέχει σε ένα αξιοκρατικό, σε ένα δίκαιο και σεβαστό πρωτάθλημα. Δυστυχώς το μοντέλο της Ευρωλίγκας έχει αποτύχει, αυτό το έχουν δει όλοι. Στην Ελλάδα τι λέμε; Λέμε ότι μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για λίγο ή λίγους για πολύ. Νομίζω ότι ο κύριος Μπερτομέου έχει κοροϊδέψει πολλούς για αρκετό καιρό, θα πρέπει σιγά-σιγά να βγουν κάποιες αλήθειες οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν βγει συνειδητά.
Έχουν γίνει και κάποιες επαφές με υπόλοιπες ομάδες, η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην σήμερα με την επιστολή που έβγαλε σαν ανακοίνωση η Ευρωλίγκα. Αμφιβάλω αν την έχουν διαβάσει όλες οι ομάδες, αλλά όπως σας είπα οφείλω απέναντι στον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο Παναθηναϊκός να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα δίκαιο, το οποίο σέβεται την ιστορία του, σέβεται τους ανθρώπους που επενδύουν σε αυτό, σέβονται τον θεσμό της οικογένειας – τον οποίο το τωρινό μάνατζμεντ δείχνει ότι δεν τον υπολογίζει καθόλου. Δεν είναι όλα νούμερα. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα, ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και υπάρχουν κι άλλα πράγματα.
Εμείς σαν οικογένεια έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια ότι επενδύουμε χρήματα σε ένα άθλημα το οποίο δεν σου δίνει πίσω οικονομικές απολαβές. Το κάνεις καθαρά για το άθλημα, για το σπορ, για την αγάπη που έχεις τώρα αν είναι και λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν θα τα χαλάσουμε εκεί πέρα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σαν οικογένεια, στον Παναθηναϊκό που αγαπάμε».

Ενώ στη συνέχεια, συμπλήρωσε, λέγοντας: «Ένα πράγμα θα σας πω. Πολλές αλήθειες θα βγούνε, αλλά θα σας πω μία μόνο. Νομίζει ο κύριος Μπερτομέου, ότι μπορεί να υπάρξει η συνέχιση της Ευρωλίγκας χωρίς τον Παναθηναϊκό. Όλοι θα ξέρετε, θα έχετε κοιτάξει τις έρευνες που έχουν βγει, ότι ο Παναθηναϊκός είναι το Νο1 προϊόν στον τηλεοπτικό τομέα. Όλα τα κανάλια και όλες οι συμφωνίες, ήδη επανεξετάζονται.
Θα υπάρχει Παναθηναϊκός μέσα; Και εκεί, για να μπορέσει να αποδείξει κι ο κ. Μπερτομέου αυτά που λέει περί ζημιάς της διοργάνωσης κλπ., θα πρέπει να υπάρχει το λεγόμενο fund disclosure (σ.σ. κανονισμός για δίκαιη δημοσίευση). Όλα στον αέρα… Είναι έτοιμος; Είναι έτοιμος να βγάλει το ελληνικό συμβόλαιο των 8 εκατομμυρίων, που αυτή τη στιγμή Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μοιράζονται τα 3,5; Που πάνε τα υπόλοιπα 4,5; Μήπως στο pool και οι 37.000 που δίνει σε κάθε νίκη είναι αυτά τα 4,5 εκατομμύρια; Εγώ ρωτάω! Μήπως στο Ισραήλ είναι 5,5 εκατομμύρια το συμβόλαιο και η Μακάμπι παίρνει 3 εκατομμύρια;
Αυτά είναι πράγματα τα οποία εν καιρώ όλα θα βγούνε, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε πλέον ότι δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να είναι πάνω από το ίδιο το άθλημα. Κανένας. Πόσω δε ένας άνθρωπος ο οποίος δεν επενδύει αλλά πληρώνεται από αυτό».

Κατόπιν, όταν ρωτήθηκε για το μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωλίγκας υπάρχει χώρος συζήτησης και μετά τις πρώτες επαφές που έχει κάνει με τις υπόλοιπες ομάδες και το πόσο πιο κοντά είναι ο Παναθηναϊκός Superfoods στο Champions League μετά τη σημερινή συνάντηση, τόνισε: «Οι επαφές που έχουν γίνει με τις υπόλοιπες ομάδες, δεν έχουν γίνει για να δω αν υπάρχει τρόπος ο Παναθηναϊκός να γυρίσει ή να επανέλθει. Είναι για το πως θα μπορέσουν να καταλάβουν και αυτές, ότι αυτό το μοντέλο απέτυχε. Υπήρχε ένα συμβόλαιο με την IMG, από όσο γνωρίζω η διοργάνωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να μπουν αυτά τα χρήματα μέσα. Θα συνεχίσει αυτό το συμβόλαιο; Δεν ξέρω… Θα δούμε…».

Ενώ για το Champions League είναι έτοιμο να δεχθεί τον Παναθηναϊκό και αν τον ικανοποίησαν όσα άκουσε σήμερα, είπε: «Ακούω και διαβάζω παντού και είναι εύλογο, όλοι να συγκρίνουν τη μία διοργάνωση με την άλλη. Μα δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν άνθρωπο, ένα παιδί 18 ετών με ένα παιδί 3 ετών. Το FIBA Champions League υπάρχει 3 χρόνια, έχει κάνει πάρα πολλά βήματα προόδου από την πρώτη χρονιά, πίστευαν όλοι ότι θα υπάρξει για έναν χρόνο και μετά θα κλείσει. Εγώ βλέπω ότι γίνεται μια πραγματικά επαγγελματική δουλειά. Τα αποτελέσματα ναι, είναι μικρά. Με τον ερχομό του Παναθηναϊκού, με το λιθαράκι που θα βάλει κι ο Παναθηναϊκός να βοηθήσει, ώστε να γίνει πιο γρήγορα μεγάλη η διοργάνωση. Ας θυμηθούμε που ήταν η Ευρωλίγκα πριν από 15 χρόνια, με 3 χρόνια παρουσίας.
Και βασικά, που είναι σήμερα μετά από 18 χρόνια. Επενδύονται συνολικά γύρω στα 300 εκατομμύρια από τις ομάδες, και το σύνολο που φέρνει μέσα η Ευρωλίγκα είναι 40 εκατομμύρια. Αν αυτό δεν είναι αποτυχία, τί είναι; Ποια επιχείρηση χάνει 260 εκατομμύρια; Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες, όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης που βάζουν ένα μικρό κομμάτι του μπάτζετ τους και μπορεί να μην τους ενοχλεί. Υπάρχουν όμως άλλοι σύλλογοι οι οποίοι επενδύουν, άνθρωποι οι οποίοι επενδύουν, εταιρίες που επενδύουν. Είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».
Στη συνέχεια, με αφορμή ότι ανέφερε «με τον ερχομό του Παναθηναϊκού» ρωτήθηκε για το αν πρέπει να θεωρούμε ότι ο Παναθηναϊκός φεύγει από την Ευρωλίγκα και θα πάει στη FIBA, εξήγησε: «Δεδομένο… Δεδομένο θα είναι όταν μπουν υπογραφές κι όταν δηλώσουμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Αλλά δεν μπορώ να βρω τρόπο, πως αυτό το πράγμα θα αλλάξει. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει σίγουρα να αλλαχτεί το management της Eυρωλίγκας, θα πρέπει σίγουρα κάποιες ομάδες να καταλάβουν και να δούνε – και θα τα δούνε – όλα αυτά τα οποία σας λέω μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Εμείς έχουμε προγραμματίσει και κάποιες συναντήσεις με ομάδες, στο Βελιγράδι, το Σαββατοκύριακο του φάιναλ φορ. Για αυτό σας λέω εξεπλάγην με την ανακοίνωση αυτή γιατί υπάρχουν συναντήσεις όπου οι ομάδες αυτές, από τις 10, γνωρίζουν ότι το αντικείμενο της συζήτησης είναι το μήπως μετακομίσουν και αυτές στη FIBA.
Αλλά όλα αυτά εν καιρώ. Σε 15 ημέρες είναι το φάιναλ φορ, κάποια πράγματα θα αρχίσουν να βγαίνουν, έχετε κι εσείς τις προσβάσεις σας, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά το καλό του αθλήματος καλό θα είναι να τα ψάξετε κι εσείς. Η FIBA έχει κι αυτή ένα γραφείο Τύπου ήρθε η ώρα ίσως να κάνει κι αυτή τη δουλειά της. Να βγάλει κάποια πράγματα στη φόρα, να δει τι υπάρχει, να ψάξει λίγο συμβόλαια… Δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο Παναθηναϊκός μόνος του. Θα τα κάνει αν χρειαστεί, αλλά καλό θα είναι και οι άνθρωποι οι οποίοι υπάρχουν μέσα στη FIBA να κάνουν κι αυτοί το έργο τους».
Όσον αφορά τον κόσμο του Παναθηναϊκού Superfoods που ανησυχεί ότι η συμμετοχή στο FIBA Champions League θα ρίξει την ποιότητα της ομάδας, ανέφερε: «Την ποιότητα της ομάδας θα προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο όπως την έχουμε κρατήσει για 30 χρόνια. Σίγουρα παίρνοντας μια απόφαση να φύγουμε από ένα πρωτάθλημα το οποίο έχει κάποια έσοδα, έχει κάποια αντιπαλότητα, κάποια μεγάλα ονόματα κλπ., λογικό είναι ότι θα υπάρχει κάποια τρικυμία στην αρχή. Αλλά είμαστε Παναθηναϊκός έχουμε 110 χρόνια ιστορίας και ελπίζω να έχουμε άλλα 110.000 χρόνια ιστορίας.
Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολα στην αρχή, αλλά όπως είπα έχω την τύχη αυτή τη στιγμή να αποφασίζω για τον Παναθηναϊκό, οφείλω στα εκατομμύρια κόσμου του Παναθηναϊκού, ο Παναθηναϊκός να λαμβάνει μέρος σε μια διοργάνωση η οποία σέβεται τον Σύλλογο και τους ανθρώπους που επενδύουν σε αυτόν».
Ενώ για το αν ενοχλείτε προσωπικά που παλεύει μόνος του κατά της Eυρωλίγκας έχοντας συμμάχους που δεν είναι στο πλευρό του αυτή τη στιγμή, σχολίασε: «Όχι, γιατί πιστεύω ότι δεν ξέρουν όλες τις αλήθειες. Θα βγούνε όμως κι αν τότε συνεχίσουν να είναι έτσι, τότε ναι θα είμαι πολύ δυσαρεστημένος. Αλλά είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζουν τα πάντα».
Τέλος, όταν ρωτήθηκε πως ανεχόταν όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι παράγοντες όπως εκείνος, οι οποίοι επενδύουν εκατομμύρια γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρουν πίσω σε καμία περίπτωση κέρδη, να κρατάνε ένα οικοδόμημα το οποίο όπως λέει και ο ίδιος τελικά δεν αποδίδει, είπε: «Μα σε αυτά που μας έχουν παρουσιάσει στις διάφορες συναντήσεις είναι ότι θα υπήρχε επέκταση σε μεγαλύτερες αγορές, ότι αυτή η αιμορραγία κάποια στιγμή θα σταματούσε, που δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει. Ξαφνικά βρεθήκαν χρήματα πριν από δυο χρόνια. Σας είπα ένα μέρος αυτών των χρημάτων από που έχει βρεθεί.
Έχει βρεθεί από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ομάδων που αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός από μόνος του θα μπορούσε να φέρει τηλεοπτικό συμβόλαιο αξίας 5 με 6 εκατομμύρια ευρώ και τελικά παίρνουμε 1,5 με 1,7, δεν γνωρίζω για να μην είμαι και ανακριβής. Γιατί; Για να μπορούμε να συντηρούμε κάποιες άλλες ομάδες. Δεν έχει λόγο να το κάνει αυτό ο Παναθηναϊκός. Και πολλές ακόμα ομάδες. Ο Ολυμπιακός το κάνει, δεν ξέρω για ποιο λόγο. Ίσως να παίρνει κάποια άλλα αντισταθμιστικά, δεν μπορώ να τα γνωρίζω αυτά. Η Μακάμπι, δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί το δέχεται.
Ακούγεται ότι το συμβόλαιο της IMG αυτή το έφερε στην Ευρωλίγκα. Όλα αυτά θα τα ψάξουμε, θα τα βρούμε. Δυνάμεις έχουμε, δυνατότητες έχουμε, ελπίζω και με τη βοήθεια όλων σας και όλων των ανθρώπων που αγαπάνε το μπάσκετ, κάποια πράγματα να μπορέσουν να βγουν στην επιφάνεια για να τα μάθουν πλέον όλοι. Μάλλον, να τα μάθουν κι οι υπόλοιποι εκτός από αυτούς τους ελάχιστους που τα γνωρίζουν».

Επιμέλεια: Μίρκα Μπούρα

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2013 Scorernews.gr
Powered by SumTronics